Ada TV’ye konuk olan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyehat Acenteleri Birliği (KITSAB) Orhan Tolun, 'Rumlar bize ambargo koyuyor. Günübirlik 300 bin turist geçerdi Güney'den, şimdi ise bu rakam 2025'te 10'da 1'ine düşecek. Rum buraya turist gelmesini engelliyor” dedi.
Ada TV’ye konuk olan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyehat Acenteleri Birliği (KITSAB) Orhan Tolun, 'Rumlar bize ambargo koyuyor. Günübirlik 300 bin turist geçerdi Güney'den, şimdi ise bu rakam 2025'te 10'da 1'ine düşecek. Rum buraya turist gelmesini engelliyor” dedi.
Hava yolu şirketlerinin KKTC'nin tanınmamışlığından faydalanarak, istedikleri rakamı empoze ettiklerini savunan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyehat Acenteleri Birliği (KITSAB) Orhan Tolun, bu duruma yetkililerin tepkisiz kaldığı eleştirisinde bulundu. Dış hattan seyahat edilirken, iç hat muamelesi görüldüğü açıklamasında bulunan Tolun, 'Devlet kâr elde etmek için toprak bastı parası alıyor. Önceden turizm fonuna giderdi en azından fayda sağlardı, şimdi doğrudan havaalanı yönetimine gidiyor. Onlar da bunun yarısını devlete veriyor. Yani Maliye'ye gidiyor, Maliye de kendi harcamalarında kullanıyor' sözlerini kaydetti.
Ada TV'de Aslıhan Ünver'in sorularını yanıtlayan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyehat Acenteleri Birliği (KITSAB) Orhan Tolun'un açıklamalarından öne çıkan detaylar şu şekilde: “Dış hattan seyahat ediyoruz ama iç hat muamelesi görüyoruz. Devlet kâr elde etmek için toprak bastı parası alıyor. Önceden turizm fonuna giderdi en azından fayda sağlardı, şimdi doğrudan havaalanı yönetimine gidiyor. Onlar da bunun yarısını devlete veriyor. Yani maliyeye gidiyor, maliye de kendi harcamalarında kullanıyor. Genel bütçede turizme 2 milyar TL gibi bir paraya tekabül ediyor. Bunun yalnızca 400 milyon TL'si turizme gidiyor. Bu rakamla ne yapabilirler? Sadece teşvikler 20 milyon, ona karşılık fazladan yarım milyon insan geliyordu ve küçük oteller, rehberler besleniyordu. Bunlar kapandıktan sonra bütün küçük oteller de kapandı, rehberler de işsiz kaldı. Turizmin şekli değişti. Küçük otellerde kalacak olan müşteriler de tatil evlerinde kalmaya başladı. Türkiye bu konuda çözüm buldu, evini günlük kiralayanların Turizm Bakanlığı'na kayıt yapmasını talep etti. Siz bugün evinizi aylık kiralayacaksanız devlete vergi vermek zorundasınız. Vergi Dairesi takip ediyor ama kaçaklar da var maalesef. Günlük tatil evlerinde ise yüzde 80-90 kaçak var.
NEREYE DOKUNURSANIZ DOKUNUN YANLIŞ
Hava yolu şirketleri batıyor bunun zarar ziyanını acenteler, vatandaş çekiyor. Hava yolu şirketleri bizim tanınmamışlığımızın üstünden faydalanarak, istedikleri rakamı bize empoze ediyorlar. Buna bizim yetkililerimiz bir engel koyabiliyor mu? Hayır. Sonucunda Larnaka'dan pahalı oluyoruz. Rumlar bize ambargo koyuyor. Günübirlik 300 bin turist geçerdi Güney'den, şimdi ise bu rakam 2025'te 10'da 1'ine düşecek. Rum buraya turist gelmesini engelliyor. İşin özeti nereye dokunursanız dokunun yanlış.'